Tunnetko nämä Rovaniemen kylien luontokohteet?

Rovaniemen seutu on täynnä tuttuja ja rakastettuja luontokohteita. Kylistä löytyy kuitenkin myös paljon tuntemattomia helmiä, joiden maisemat voivat olla ihan uudet.  Suuntaatpa sitten mihin tahansa viidestä kyläalueesta, hienoja ja erilaisia retkipaikkoja löytyy varmasti. Poimimme kiinnostavia luontotärppejä Rovaniemen eri kulmilta.

Tennilän luontopolku 

Yläkemijoelta löytyy kylän asukkaiden itsensä ylläpitämä noin kuuden kilometrin mittainen Tennilän luontopolku, jossa pääsee helposti monipuolisiin retkeilymaisemiin. Tennilän Nuorisoseuran aktiivijäsen ja sihteeri Nina Kiviniemi kertoo, että Tennilän luontopolku on ollut olemassa jo pitkään. Nuorisoseuran voimin polkua on pikkuhiljaa paranneltu. 

– Luontopolulta löytyy laavu puuhuoltoineen, puucee sekä viimeisimpänä rakennettu näköalatasanne Huuhkajakalliolta, josta onkin mahtavat maisemat. Me kyläläiset itse huollamme ja ylläpidämme rakentamiamme paikkoja, rakennusluvat saatiin maanomistajilta, Kiviniemi sanoo. 

Polulle käy merkitty reitti sinisin vaeltajamerkein, joten sitä on helppo seurata. Reitillä pääsee kulkemaan osittain pitkospuilla, mutta täysin esteetön se ei lyhyiden, mutta jyrkkien nousujen vuoksi ei ole. Laavulle matkaa on noin kolme kilometriä suuntaansa.

– Reitille voi lähteä retkelle ympäri vuoden. Talvella reitille pääsee hiihtämällä, moottorikelkalla tai vaikkapa lumikengillä. Ladut vedämme myös itse, Kiviniemi kertoo.

Auttikönkäältä löytyy yksi Suomen hienoimmista vesiputouksista. Kuva: Metsähallitus

Yläkemijoella retkeilyreittejä ja -kohteita on lukuisia, jokaiselle retkeilijälle sopivia. Tennilän luontopolulta – joka lähtee heti kylätalon kulmilta – pääsee jatkamaan jo 1920-luvulla perustetulle, Metsähallituksen ylläpitämälle Siperian puulajipolulle. Harvinaisella puulajipolulla pääsee tutustumaan pohjoisen havumetsävyöhykkeen puulajiin. 

Yläkemijoella matkatessaan kannattaa jatkaa Auttikönkäälle, jossa on yksi Suomen näyttävimmistä vesiputouksista. Auttikönkäällä voi evästellä Pirttikahvilassa, joka on ympäri vuoden auki. 

Yläkemijoelta löytyy myös Kaihuanvaara, jossa on useamman pituisia retkeilyreittejä ja luontonähtävyyksiä. 

Rautiosaaren hiidenkirnut 

Sukulanrakan kallioilla, Rautiosaaressa Alakemijoelta, löytyy jopa 14 hiidenkirnua. Kolme niistä on yllättävän syviä ja ne kuuluvat Suomen suurimpiin hiidenkirnuihin. Kallion juurelta löytyy suurin hiidenkirnu, joka on 15 metriä syvä ja kahdeksan metriä leveä. 

Hiidenkirnuille kulkee hiekkatie, jota pitkin pääsee myös vaunujen tai pyörätuolin kanssa.  Seuraaville kirnuille ja näköalareitille kuljetaan jyrkkiä portaita pitkin, joten täysin esteetön koko reitti ei ole. 

Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden aikana, kun jäätikön pohjalla olleissa sulamisvesitunneleissa voimakkaasti virrannut vesi kuljetti kiviä mukanaan. Kivenlohkareet hieroivat veden mukana pyöriessään kallioon uria ja reikiä suppamaiseen muotoon. Hiidenkirnuihin liittyy paljon vanhoja uskomuksia ja tarinoita ja paikassa voikin aistia maagista luonnonvoimaa.

Hiidenkirnuja ylläpitää Rautiosaaren kyläyhdistys talkoovoimin. Hiidenkirnut esimerkiksi tyhjennetään kahdesti kesässä roskista. Myös paikallinen kiipeilyseura on osallistunut tyhjennystalkoisiin. Hiidenkirnujen parkkipaikalta löytyy myös kyläyhdistyksen kota ja wc:t.

Vapaaehtoisen retkeilymaksun voi maksaa Rautiosaaren hiidenkirnujen kotisivuilla ja myös kodan vuokraus onnistuu sitä kautta. 

Rautiosaaren hiidenkirnut ovat todellä vaikuttava ja näyttävä luontokohde. Kuva: Saija Somero

Johanna Kaikkonen Rautiosaaren kyläyhdistyksestä kertoo, että portaiden ja reittien kunto alkaa olla välttävä.

– Kyläyhdistys on teettänyt ammattilaisella hyvän kehittämissuunnitelman, jonka mukaan uudet reitit pitäisi rakentaa. Siinä on kaikki uudistettavat rakenteet käyty läpi. Projekti on kuitenkin mittava, ja kyläyhdistys tarvitsisi siihen kaupungin, tai muun tahon apua rahoituksessa. 

Palautetta kohteen kunnosta on tullut jo Googlenkin kautta. Rakenteet pitäisi korjata ja uudistaa pian, ennen kuin niistä tulee suurempi riski. Uudessa kehittämissuunnitelmassa reitin rakenteet ovat kestäviä, turvallisia ja helppokulkuisia. 

– Kohteena hiidenkirnut ovat tosi suosittuja! Usein parkkipaikallakin on matkailuautoja ja retkeilijöitä yöpymässä. Ovathan kirnut erikoinen ja taianomainen kohde, joten en ihmettele että ne kiinnostavat, Kaikkonen jatkaa. 

– Olisi mahtava saada korjaus käyntiin, koska harmittaa jos kulku hiidenkirnuille rapistuu turvattomaksi. Paikassa on historian kaikua, kun kirnut ovat niin massiiviset ja mahtavat. Aika tuntuu pysähtyneen metsässä ja siellä on todella rauhoittava ja maadottavakin fiilis, Kaikkonen kertoo.

Tutustu hiidenkirnujen retkeilyreitin korjaussuunnitelmaan täällä.

Möötikkärakka 

Ounasjoen suunnan Songan kylässä retkeilykohteita on useita. Sonka-Napapiirin kyläyhdistys ylläpitää laavupaikkaa Oitolanrannassa sekä Keski-Peurajärvellä, jossa on myös mainiot maastot esimerkiksi maastopyöräilyyn. Hieman tuntemattomampi, hauskanniminen ja hieno päiväretkikohde on Möötikkärakka.

Möötikkärakkaa ei turhaan kutsuta Rovaniemen Koliksi. Maisemat muistuttavat kansallismaiseman vaaranäkymiä Sonkajärven vesistöille. Kallioiselta Möötikkärakalta löytyy näköalatasanne ja kuten nimestä voi päätellä, hieno kivirakka. Vaikka reitti on suuntaansa vaaran päälle alle kilometrin, esteetön se jyrkkien nousujensa vuoksi ei ole. Pituutensa vuoksi reitti sopii kuitenkin myös pienemmillekin lapsille. Jyrkimmät nousut pääsee kulkemaan portaita pitkin. 

Näkymät Möötikkärakalta ovat huikeat. Kuva: Aarno Torvinen / Rovaniemen mediapankki

Möötikkärakka on luonnontilainen, rauhallinen retkikohde, joten nuotiopaikkaa, laavua tai puuceetä vaaran päältä ei löydy. Nuotion voi omilla puilla kuitenkin sytyttää kivistä kasattuun nuotiopaikkaan. Parin kilometrin päässä sijaitsee Oitolanrannan laavu, jos tulistelu hieman varustellummassa ympäristössä kiinnostaa. 

Möötikkärakan retkeilyreittiä ei kunnosteta talvisin, mutta lumikenkäillen reitti mäntymetsikössä on hieno kulkea. Parhaimmillaan reitti on kesällä tai alkusyksystä, kun vaaran rinteet pursuavat kypsiä mustikoita. Lisää retkeilykokemuksesta rakalla voi lukea vaikkapa täältä.

Frisbeegolfia ja riippusiltoja

Jos lähdet retkelle Sodankyläntien suuntaan, erilaisia, mielenkiintoisia retkeilykohteita löytyy useita. Metsähallituksen ylläpitämiä laavuja ja tulistelupaikkoja on Vikakönkäällä sekä Vaattunkikönkäällä, jonne on molempiin rakennettu riippusillat Raudanjoen kuohuvien koskien yli. Könkäiden retkeily- ja luontopolut yhdistyvät Vaattunkivaaran näkötornilla yhteen. Reitit ovat osittain pitkospuita ja polkuja, joiden varrella näkee monimuotoista metsä- ja suomaisemaa. 

Erilaiseen luonnossa liikkumiseen hienot puitteet löytyvät Ranuantien suunnasta. Kivitaipaleen Peltokankaan frisbeegolfrata on sopiva ulkoliikuntakohde koko perheelle. Maisemat vaihtelevat mäkisistä rinteistä järvinäkymään, ja haastaviakin korkeuseroja radalta löytyy. Heittoväyliä radalta löytyy 23 kappaletta. Rataa ylläpidetään myös talvisin, jolloin käytössä on 11 väyläinen talvirata. 

Lisää tietoa Rovaniemen luontoreiteistä ja kohteista löytyy kootusti sivulta

Rovaniemen kylät: Näe ja koe.Muita uutisia