Uusi sukupolvi mukana kylien toiminnassa - Villiksessä nuorten toiveita kuunnellaan

Viirin seurantalo on saanut paljon uusia kävijöitä, kun joka toinen torstai järjestetään lasten- ja nuortentila Villis. Villis on tila, jonka nuoret ovat itse saaneet suunnitella omannäköisekseen ja mieluisakseen, sisustuksesta sisältöön. Sen kautta myös kyläyhdistuksen toiminta herättää nuorissa kiinnostusta. Villikseen saapuu nuoria ympäri Yläkemijoen seutua. 

 

– Äiti toi minut tänne ensimmäistä kertaa. Sitten minä kerroin koulussa tästä eteenpäin ja tänne on tullut joka kerta enemmän ja enemmän porukkaa,  12-vuotias Inka Hanhisuanto Pirttikoskelta kertoo.

– Ekalla kerralla täällä keskusteltiin tästä toiminnasta ja keksittiin nimi Villis, luokkakaveri Milla Juho Auttista jatkaa. 

Nuoret kertovat, että parasta Villiksessä on paikan energia. Villiksen toiminta on osallistavaa ja osallistuvaa. Jokainen siivoaa jälkensä itse ja toiminta kannustaa muutenkin itse tekemiseen, omatoimisuuteen ja ryhmässä toimimiseen. 

– Kun tulee tänne, on aina tekemistä. Ei ollenkaan tarvii puhelinta katsoa, Juho sanoo.

Nuorten mielestä on ihanaa, että heitä ja heidän toiveitaan kuunnellaan aidosti. Kuva: Elisa Korhonen

Villiksen toiminnassa olennaista on lasten ja nuorten kuuntelu. Toiveita on toteutettu mieluisten pelien, askartelutarvikkeiden sekä muiden harrastusvälineiden osalta. Nuoret saavat itse osallistua kaikkeen suunnitteluun ja paikan sisustamiseen. 

-Esimerkiksi meiltä kysyttiin, halutaanko pelaamiseen tarkoitettu monitoimipöytä. Me saatiin sitten se, ja kasattiinkin se itse, 12-vuotias viirinkyläläinen Jere Salo kertoo.  

Nuoret kehuvat yhteen ääneen sitä, miten ihanalta omien toiveiden kuuleminen ja huomioiminen tuntuu. Jokainen saa toteuttaa omia kiinnostuksen kohteitaan ja käyttää osamistaan hyväksi. 

-Monella ihmisellä on täällä paljon erilaisia taitoja. Toiset ovat hyviä askartelussa, rakentamisessa tai vaikkapa sisustamisessa, toiset toimivat vaikkapa dj:nä, Milla kertoo.  

Nuoret ideoivat Villikselle logon ja sosiaalisen median tilejä Instagramiin ja Tiktokiin, jotta sana kerhosta leviäisi suoraan toisille nuorille myös sitä kautta. Kun nuoret pyörittävät itse some-tilejä, myös niiden sisältö on heille mieluista katsottavaa. 

Nuoret suunnittelivat itse logon ja somekanavien sisällön Villikselle. Kuva: Elisa Korhonen

Villis avasi ovensa joulukuussa 2023. Se toimii Viirin Virin alla ja saa käyttää kylätaloa toiminnassaan. Suunnitelmana on jatkaa toimintaa joka toinen viikko ja joitain viikonlopputapahtumiakin on suunniteltu. Toiminnan äiti, Sari Harju-Autti kertoo, että Villistä pyöritetään täysin Yläkemijoen nuoriksi -nimetyn ryhmän vapaaehtoisvoimin. 

– Me emme ole mikään yhdistys,  vaan vasta WhatsApp-ryhmä. Kylien kehittämissäätiöltä on saatu avustusta, jolla on päästy toiminnan alkuun.

Maaseudulla lasten ja nuorten harrastaminen on haastavampaa, kuin kaupungissa, missä välimatkat harrastuksiin ovat lyhyemmät. Villikseen lapset tuo yhteiskyyti suoraan koululta, joten vanhempien tarvitsee ajaa noutamaan lapset vain yhteen suuntaan. Lapset tulevat Villikseen ympäri Yläkemijoen kyläalueen yhdeksästä eri kylästä. Villiksen toiminta on tarkoitettu kouluikäisille, mutta erityiset tapahtumat voivat koskettaa myös koko perhettä. 

– Me olemme tehneet myös yhdessä projekteja nuorten kanssa. Ennen joulua leivottiin pipareita ja askarreltiin joulukortteja yksinäisille vanhuksille. Kotipalvelun kautta sitten paketit toimitettiin kahdellekymmenelle vanhukselle, Harju-Autti kertoo. 

Paikalla oli tuolloin leipomassa jopa 21 nuorta. Osallistujien nimet ja iät kerätään aina päiväkirjaan, jotta pysytään kartalla kävijöistä. 

Nuoret kertovat, että parasta Villiksessä on paikan energia. Kuvassa Jere Salo, Inka Hanhisuanto ja Milla Juho. Kuva: Elisa Korhonen

Kylissä yhteisöllisyys näkyy myös siinä, miten avoimesti ja auttavaisesti ihmiset lähtevät mukaan tekemään yhteistä hyvää. Jos tarve on ompelukoneelle tai erityisammattiosaamiselle, apua löytyy, kunhan toiveen sanoo ääneen. Yläkemijoella on yhdeksän kylää, joissa yhteistoiminta toimii tosi sutjakkaasti. 

Harju-Autti sanoo, että jos nuorille on mielekästä, itse keksimäänsä tekemistä kylällä, niin kyliin jääminen tai palaaminen houkuttaa enemmän. 

– Toiminnan kautta saadaan niin nuoret, kuin vanhemmatkin asukkaat mukaan kylien toimintaan. Esimerkiksi pilkkitapahtumaan olen saanut päiväkodin lasten isiä mukaan talkoisiin, kun pyysin heitä kairaamaan avannot. 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä kyläyhdistyksiin tai Rovaniemen nuorisopalveluihin:

Rovaniemen kylät
Rovaniemen kaupungin nuorisopalvelut

 



Muita uutisia