Nuoret kuuluvat ja näkyvät kylien toiminnassa

Nuoret ovat pistäneet töpinäksi Rovaniemen kylissä. Kivitaipaleen frisbeegolfrata syntyi nuorten omasta ideasta. Meltaus-Patokoskella nuoria on kyläyhdistyksen hallituksessakin jo enemmistö. Nuoria houkuttelee kylien toimintaan mukaan omien kiinnostuksen kohteiden ja harrastusmahdollisuuksien kehittäminen.

22-vuotias Aliisa Pokka on toiminut Meltaus-Patokosken kyläyhdistyksen sihteerinä jo vuoden. 

– Miehän olen oikeastaan kasvanut tähän kyläyhdistyksen hommaan mukaan. Äiti on ollut ennen puheenjohtajana ja sihteerinä, joten ikään kuin syntymän kautta tulin tähän mukaan, Pokka kertoo. 

– Olen mukana kyläyhdistyksessä, jotta saan vaikuttaa kylällä asioihin ja toimintaan. 

Meltaus-Patokosken kyläyhdistyksessä nuorilla onkin kuuluva ääni. Yhdeksästä hallituksen jäsenestä alle 30-vuotiaita on viisi. Pokka kertoo huomanneensa esimerkiksi Rovaniemi kylässä -hankkeen tiimoilta, että aktiivisia nuoria ei kuitenkaan näkynyt toiminnassa hirveästi. 

– Meidän kylällä nuoret ovat olleet kiinnostuneita kylän toiminnasta ja siitä mitä siellä voidaan kehitellä. Meillä on se etu, että me nuoret olemme kasvaneet tiiviiksi kaveriporukaksi jo alakoulusta lähtien. Ollaan totuttu touhuamaan yhdessä jo lapsesta asti.

 

Meltauksessa kylän nuoria tuo yhteen esimerkiksi pelaaminen. Kuva: Katri Juopperi

Pokka kehottaa nuoria tulemaan mukaan kylien toimintaan matalalla kynnyksellä. 

– Jos haluaa vaikkapa kyläyhdistyksen toimintaan mukaan, voi laittaa vaikka sähköpostia tai mainita asiasta paikalliselle – verkosto toimii sen verran hyvin, että kyllä siitä kaikki pian tietävät, Pokka naurahtaa. 

– Myös harrastustoiminta, esimerkiksi pelaaminen, houkuttelee helposti mukaan yhteisöön. Meillä tosi suosittuja ovat olleet esim. pesäpallopelit, Pokka kehuu.

– Veikkaisin, että jos nuorille antaisi vapaat kädet tehdä ja suunnitella, sekä mahdollistaisi niihin resurssit, niin tekijöitä varmasti löytyisi. 

Nuorten vahvuudet ja osaaminen kannattaa hyödyntää kyläyhdistysten toiminnassa. Jos kiinnostusta esimerkiksi tapahtumamarkkinointiin ja viestintään löytyisi, niin sellaiselle olisi varmasti tarvetta. 

– Nuoret ovat usein hyviä vaikkapa somen pyörittämisessä, tai tietokoneisiin liittyvissä asioissa. Meilläkin on erikseen kyläyhdistyksessä nimettynä some-vastaava, joka hoitaa tiedotukset ja muut. 

Muille kylille Aliisa lähettää terveisiä, että nuoretkin saa innostettua toimintaan mukaan, jos kotiseutu ja sen kehittäminen koetaan tärkeäksi. 

– Kyläyhdistyksissäkin täytyy uskaltaa muuttaa tapoja. Kun aloitin sihteerinä, otin heti käyttöön esimerkiksi Google-palvelut ja yhdistykselle ostettiin kokonaan uusi sihteerin työkone kirjanpitoa varten. 

Meltaus sijaitsee Ounasjoen ja Meltausjoen yhtymäkohdassa, joten mahtavat jokimaisemat ovat olennainen osa kylää. Kuva: Jouni Laaksomies / Rovaniemen kaupunki

Kivitaipaleen nuoret rakensivat itse frisbeegolfradan 

14-vuotias Eetu Karjalainen kertoo, että idea rataan heitettiin ilmaan aluksi vitsillä. 

– Mietittiin, miten mahtavaa se olisi jos meille saisi oman radan, kun kaupunkiin on niin pitkä matka. Sitä matkaa ei joka päivä jaksa ajella, Karjalainen toteaa. 

Karjalaisen isältä löytyi sopivasti metsää kylätalon vierestä, johon radalle saatiin loistava paikka. Rataa alettiin suunnittelemaan ja rahoitusta hakemaan. Rahoitus saatiin kyläyhdistyksen kautta haettuna Kylien kehittämissäätiöltä. Rahoitushakemukseen laskettiin tarkkaan budjetti, paljonko koreihin, alustoihin ja puutavaraan rahaa kuluisi.

– Isä auttoi puiden sahaamisessa ja me kavereiden kanssa kasattiin rata valmiiksi, Karjalainen kertoo. -Saadulla rahoituksella ostettiin frisbeegolfiin tarvittavat metalliset korit ja kumimatot. 

Frisbeegolfissa kiekkoa heitetään metallisiin koreihin ja rataa kierretään kuten perinteistä pallogolfia. Kuva: @maaseutuverkosto

Rata suunniteltiin ja rakennettiin pienellä porukalla: Karjalaisen ja hänen isänsä lisäksi mukana oli kolme Karjalaisen kaveria kylältä.  Pieni, mutta tehokas porukka rakensi radan todella nopeasti. Porukka oli myös nuorta – Karjalainen ja hänen kaksi kaveriaan olivat vasta 12-vuotiaita, yksi 17-vuotias. Avajaisia vietettiin kesäkuun lopussa vuonna 2022. 

– Siitä, kun kaikki tarvikkeet oli saatu, meni valmiin radan avajaisiin parisen viikkoa. Eniten aikaa meni ratapohjien suunnitteluun. Radan väylät suunniteltiin konkreettisesti metsässä frisbeetä heittelemällä. 

Kivitaipaleen frisbeegolfradalla on vaihtelevuutta – sieltä löytyy niin metsää kuin peltojakin. Avarassa peltomaisemassa on helpompi heittää kuin puiden seassa. Jotain raivaustöitä tehtiin, mutta pääasiassa rata on tehty luontoa kunnioittaen.

– Lähtökohta radan rakentamiselle oli, että yhtään elävää puuta ei metsästä kaadettu. Me tiedettiin, että metsässä on valmiina aukkoja, joita pystyi hyödyntämään. Kun niitä kiertelee ja kaartelee, sai suoraan radan muodot metsästä.

Valmista frisbeegolfrataa ei paljon tarvitse huoltaa, mutta jotain ylläpitoa tehdään esimerkiksi puuosiin ja heittoalustoihin. Talvikunnossapitoa ei radalle olla tehty, ainakaan vielä. 

Kivitaipaleen monipuolinen luonto tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen harrastamiseen. Kuva: Sami Keränen / Rovaniemen kaupunki

Ota yhteyttä kyläyhdistyksiin, jos toiminta ja tekeminen kiinnostaa! 

Meltaus-Patokosken kyläyhdistys 

Kivitaipaleen kyläyhdistys 

 



Muita uutisia