Rovaniemen kylien kehittämissäätiö on valinnut ja palkinnut vuoden kyläyhdistyksen ja kylätoimijat

Rautiosaari on vuoden kyläyhdistys Rovaniemellä

Palkitut vasemmalta Jonne Kurkinen, Pirjo Kivijärvi, Seija Karvo, Aaro Erola, Elli Turtinen-Heikkilä, Nina Kiviniemi ja Hannele Mölläri

Rautiosaari on vuoden kyläyhdistys

Rautiosaari sijaitsee luonnonläheisellä paikalla Kemijoen varrella lähellä Rovaniemen ydinkeskustaa. Kylä on ollut aina aktiivinen ja omatoiminen. Tästä on osoituksena mm. ensimmäisten joukossa toteutettu oma koulu vuonna 1909. Vaivaistalo ja myöhemmin Vanhainkoti toivot aikoinaan vireää toimintaa kylälle.

Kylä on kasvava ja sinne on rakennettu viime vuosina yleiskaavamuutoksen vahvistuttua yli 30 uutta omakotitaloa ja kylässä on reilut 500 asukasta.

Kyläyhdistyksen aktiivinen hallitus ja sen jäsenet ovat toiminnan pyörittämisessä keskeinen työrukkanen.

Kyläyhdistys huolehtii vuosittain kuntosalin, Hiidenkirnualueen, Niilon laavun, hiihtolatujen, kylänraitin siivouksen, polttopuuhuollon ja uimarannan wc:n ylläpidosta.

Kylälle on toteutettu omana työnä valokuituverkko, Hiidenkirnujen kehittämissuunnitelma, Rautiosaaren maisemanhoitosuunnitelma, täysmittainen frisbeegolfrata Hietavaaraan. Metsästys- ja kalastusseuran omistama Valajastalo toimii kylätilana, jonka siistimisestä kesäisin vastasivat kesätyösetelillä palkatut nuoret.

Syksyllä 2023 Rautiosaaressa toteutettiin laaja kyläkysely, jossa kyläläiset esittivät kehittämiskohteita. Toteutus tapahtuu hankerahoituksen turvin, johon kyläläiset antavat tarvittavan omarahoitusosuuden talkootyönä. Jäämme mielenkiinnolla isolla kunnioituksella odottamaan, mitä kaikkea rautiosaarilaiset saavat aikaan.

Kyläyhdistys palkitaan 2 000 euron tunnustuspalkinnolla.


Palkitut kylätoimijat kaikilta viideltä päätiensuunnalta

 

 

 

 

Seija Karvo on toiminut jo kolmenkymmenen vuoden ajan Muurolan kylätoiminnan kantavana voimana. Yhdistyksen perustamisen jälkeen hän on ollut aktiivinen hallituksen jäsen. Lisäksi Seija on ollut kuntapäättäjänä monipuolisissa tehtävissä Rovaniemellä parikymmentä vuotta. Yhteisten asioiden lisäksi hän on tuonut Muurolan ja Alakemijoen kannalta tärkeitä kehittämiskohteita esille tiedostusvälineissä. Silloin kun Muurolassa toteutetaan tapahtumia Seija on aina valmis talkoilemaan.

 

 

 

 

 

Hannele Mölläri on voimanainen Songasta. Hän on vetänyt määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti Sonka Napapiirin kyläyhdistyksen toimintaa aina 1980-luvulta alkaen. Kyläyhdistys ylläpitää kylätilaa, Sonkajärven rannalla olevaa Oitolanrantaa ja Keskipeurajärven laavua. Tervajuhla on vuosittain toistuva kesätapahtuma. Hannelen rooli on myös merkittävä kylätalolla kaksi kertaa kuukaudessa järjestettävän ikäihmisten kohtaamispäivän järjestelyissä. Tapahtuma kerää hyvien luentojen ja makoisan ruuan merkeissä säännöllisesti salin täyteen osallistujia laajalti naapurikyliä myöten.

 

 

 

 

 

 

Pirjo Kivijärvi on tehnyt elämän mittaisen ja aktiivisen työn Kivitaipaleen kylän hyväksi. Pitkäjänteistä ja aktiivista talkoilua kylän eri yhteisöissä, joista on saanut nauttia niin koululaiset, nuoret kuin ikäihmisetkin monenlaisia tapahtumia unohtamatta. Pirjon aktiivinen työ kyläyhteisön eteen alkuperäisenä kyläläisenä on jatkunut vuosikymmenten ajan eri yhdistysten, Marttojen, metsästysseuran ja Diakonian rivissä. Pirjo voi nimetä Kivitaipaleen kylän luottopakiksi.

 

 

 

 

 

Päätin tehdä tarjouksen heti kun ajoin myynnissä olevan vanhan maatilan pihaan. Näin kertoo Jonne Kurkinen, joka palasi Rovaniemelle, kun entiseltä opiskelupaikkakunnalta löytyi sopiva työpaikka ja talo. Rovaniemen keskustan sijaan arki soljuu sujuvasti nyt Misin maalaismiljöössä, missä työt hoituvat etänä. Jonne toteaa, että täällä pääsee metille ja kalalle suoraan ovesta. Vapaa-ajallaan Jonne on tutustunut Misin kyläyhteisöön. Vai pitäisikö sanoa, että Misin kylän ihmiset ovat löytäneet Jonnen? Nyt Jonne on Misin kyläseuran puheenjohtajana kehittämässä kylää ja miettimässä, miten Misistä voitaisiin tehdä vieläkin houkuttelevampi asuinympäristö kaiken ikäisille.

 

 

 

 

 

Nina Kiviniemi on kantava voima Tennillän nuorisoseuran toiminnassa. Takana hänellä on 30 toiminnan vuotta, joista merkittävä osa sihteerinä. Tennilässä järjestetään vuosittain useita tapahtumia, joista merkittävin on heinäkuussa järjestettävä Veittivaaran Vedon keihäskilpailu. Buffetti ei pelaa ilman Ninan soppatykkiä ja naisporukalla tehtyjä leivonnaisia. Ninalla on merkittävä rooli myös vuosittaisessa Yläkemijoen markkinoiden järjestelytoimikunnassa.  Hän on myös aktiivinen somepäivittäjä, joka pitää huolen siitä, että Yläkemijoen asukkailla on tieto mitä missäkin tapahtuu. Ninalla on laaja sydän ja hän on valmis aina auttamaan siellä, missä apua tarvitaan. Hän on Tennilän kylätalon ”hengetär”.

 


Rovaniemen kylien kehittämissäätiö

Rovaniemen kylien kehittämissäätiön tehtävänä on edistää Rovaniemen kylien elinvoimaisuutta. Säätiön taseen loppusumma on yli 23 milj. euroa. Sijoitustoiminnalla on saavutettu kokonaisuudessaan yhteensä yli 12,8 milj. euron tuotot. Säätiöllä on taseessa kertynyttä ylijäämää edellisiltä vuosilta 5 milj. euroa turvaamaan tasaiset avustusvirrat kylille. Vuonna 2023 sijoitustoiminta on tuottanut tähän mennessä n. 1,630 milj. euroa. Tarkoituksen toteuttamiseen on käytetty kuluvan vuoden aikana määrärahoja reilut 700 000 euroa.

 

Lisätietoja:
hallituksen puheenjohtaja Jorma Kiviniemi
p. 0400 695 405, kiviniemi.jorma@gmail.com
toimitusjohtaja Matti Alatalo
p. 040 501 2850, matti.alatalo@rkks.fiMuita uutisia