Auttiköngäs

Yksi Suomen upeimmista putouksista jonka ympäristössä koet metsämaiseman rauhaa. Auttikönkään korkeus on lähes 16 metriä. Matka kaunista Kemijokivartta kohti Auttiköngästä on elämys. Auttikönkäällä kiertävä luontopolku on loistava päiväretkikohde.

Luontopolku

Talvella Auttikönkäälle voi suunnata lumikenkäilemaan, kesällä voi retken päätteeksi nauttia kupin kuumaa pirttikahvilan tunnelmassa. Syksyllä ruskan värit hehkuvat kalliolaen näkötornista ja keväällä sirkuttavat sadat linnut.

Auttikönkään luontopolku kulkee Auttijoen molemmin puolin vaihtelevassa ja suhteellisen vaativassa maastossa. Helpotukseksi rinteisiin on rakennettu rappuset ja levähdyspaikkoja. Alueen korkeimman kohdan, Könkäänvaaran laelle kiipeäminen palkitaan, sillä huipulla on luontotorni, josta avautuu upeat maisemat. Kuivalla säällä polulla selviää ilman kumisaappaita. Auttijoki ylitetään riippusiltaa pitkin. Polun varrella on luonnosta kertovia kohdeopasteita, joten polun kiertämiseen kannattaa varata aikaa pari tuntia. Auttikönkään luontopolku on noin 3,2 kilometriä pitkä maastoon merkitty rengaspolku.

Luontopolun varrella on kaksi laavua, joiden yhteydessä on tulentekopaikat. Ensimmäinen sijaitsee pysäköintialueen vieressä ja toinen luontopolun puolivälissä, riippusillan läheisyydessä. Laavujen läheisyydestä löytyy kuivakäymälät ja liiterit. Auttikönkään pysäköintialueen lähellä on Auttikönkään uittopirtti, joka on päivätupa. Avotulen teko on sallittua ainoastaan rakennetuilla tulentekopaikoilla tarkoitukseen varattua polttopuuta käyttäen.

Auttikönkäällä voit tutustua myös vanhaan uittokulttuuriin. Jylhien kallioiden väliin syöksyvässä putouksessa on vanha uittoränni ja pirttikahvilan viereisessä rakennuksessa on pieni uittonäyttely. Välillä voi pysähtyä Auttijoen rannan laavulle makkaranpaistoon.

Sijainti

Auttikönkääntie 119, 97655 Autti